La comunitat catalana de l’Ubuntu presenta la traducció de l’Ubuntu 12.10 al català

Compartiu


UbuntuJa està disponible l’Ubuntu 12.10 en català. L’Ubuntu és un sistema operatiu lliure i gratuït, creat per una extensa comunitat de voluntaris amb el suport de l’empresa Canonical.

L’Ubuntu és adequat tant per a ordinadors portàtils, de sobretaula o servidors, i inclou tot el programari necessari per al dia a dia amb l’ordinador, ja es tracti d’aplicacions de processament de textos, de correu electrònic, de navegació per Internet, d’eines de programació o de gestió de servidors.

En aquesta ocasió, com en les anteriors, l’Ubuntu es troba disponible en català gràcies a l’esforç d’una àmplia comunitat en què hi participa Softcatalà. La bona salut del català és especialment remarcable, atès que ocupa la 23a posició en termes de percentatge de traducció de les més de 40 llengües en què es considera totalment traduït aquest sistema operatiu.

El trencament de la barrera entre l’ordinador i la web

AplicacionsWeb_0[1]

L’Ubuntu 12.10 integra per primera vegada l’escriptori amb Internet, fent possible accedir fàcilment a contingut i aplicacions, ja sigui en dispositius locals o en línia. Amb això el sistema operatiu lliure inicia una nova etapa en la transició cap a un futur basat en múltiples dispositius i xarxes en el núvol.

AplicacionsWeb2_0[1]Les aplicacions web més populars estan ara disponibles com a aplicacions d’escriptori, les noves previsualitzacions proporcionen una visualització clara ràpida del contingut que apareix en el tauler, i l’opció d’entrada remota permet a empreses i usuaris virtualitzar les aplicacions d’escriptori i utilitzar-les remotament a través de la xarxa.

Si voleu descobrir la resta de novetats interessants, no espereu més per provar l’Ubuntu 12.10 o bé consulteu les notes del llançament.

Participeu-hi

Ubuntaires_0[1]
Imatge: Pau Ferrer Ocaña

Com de costum, la comunitat d’usuaris de l’Ubuntu en català ha organitzat una festa per celebrar aquest llançament. Enguany serà a l’Espai Cultural Font de La Mina a Sant Adrià de Besòs, el dia 10 de novembre.

En aquesta versió, com en l’anterior, també es podrà configurar l’Ubuntu en la variant valenciana, gràcies al projecte Softvalencià.

Si voleu col·laborar en la traducció de l’Ubuntu al català, aneu al lloc web de l’equip de traducció, on trobareu tota la informació necessària per ajudar a traduir-lo a la vostra llengua.

Instal·lació

Baixa l'Ubuntu!Podeu baixar un DVD de l’Ubuntu i provar-lo sense haver-lo d’instal·lar, o bé instal·lar-lo independentment o juntament amb un altre sistema operatiu existent. De manera alternativa podeu fer servir el WUBI, amb el qual podreu instal·lar i desinstal·lar l’Ubuntu de manera molt fàcil des d’un sistema Windows. També el trobareu al DVD d’instal·lació de l’Ubuntu, des d’on s’iniciarà automàticament en inserir el DVD.

Softcatalà és una associació sense afany de lucre que treballa per a la difusió de la llengua catalana en el sector informàtic relacionat amb Internet i les noves tecnologies, a partir de la traducció de programari lliure i de distribució gratuïta. Durant el 2011 el seu lloc web fou visitat per una mitjana d’uns 588.000 visitants únics mensuals, i va distribuir més de 870.000 còpies de programari en català. Per obtenir més informació sobre els programes que aquesta associació ha traduït al català, podeu consultar el seu lloc web a http://www.softcatala.org.


Comentaris