Baròmetre de l’ús del català a Internet – setembre del 2010

Compartiu


WICCAC, Webmàsters Independents en Català, de Cultura i d’Àmbits Cívics ha publicat l’actualització corresponent al mes de setembre del 2010 del Baròmetre de l’ús del català a Internet.

Resum de dades destacades:

  • El percentatge global d’ús del català és del 59,16% (mitjà), molt similar al del mes anterior (59,14%).
  • Hi ha 11 dels 35 sectors analitzats a l’estudi que tenen un percentatge d’ús del català inferior al 50%. N’hi ha 6 que tenen un percentatge del 30 al 50% (baix) i 5 inferior al 30% (molt baix).

El més destacat:

  • Respostes de Lufthansa i Air France a la queixa de WICCAC per l’absència del català en les seves pàgines web. Com vam informar en l’actualització del resum de situació del baròmetre a 31-7-2010, a conseqüència de l’informe elaborat per la Plataforma per la Llengua sobre la presència del català en la megafonia dels vols i en les webs de les companyies aèries que operen en els territoris de parla catalana, WICCAC es va dirigir a deu de les principals companyies aèries que no disposen de web en català (Lufthansa, Swiss Air Lines, Air Berlin, Alitalia, Air France, Turkish Air Lines, Air Nostrum, Brussels Air Lines, Air Transat i British Airways), instant-les a realitzar la versió íntegra en català de tots els serveis de les seves webs.

    Només dues d’aquestes companyies aèries han contestat a la queixa de WICCAC. Són Lufthansa i Air France – KLM. Agraïm i valorem aquestes dues respostes que, malgrat no adquirir cap compromís en ferm, expressen un respecte a la queixa feta, demostren un bon servei d’atenció a l’usuari i estan escrites en català. Esperem, però, que passin de les bones paraules al fets. Les altres vuit companyies aèries no s’han dignat a contestar la queixa feta per WICCAC.

    Resposta de Lufthansa (6-9-2010)
    Resposta d’Air France – KLM (5-8-2010)

  • Campanya de la Plataforma per la Llengua: Sis gags humorístics, produïts conjuntament amb la productora Minoria Absoluta, conviden a reflexionar sobre les nostres actituds lingüístiques amb els nouvinguts.

    Des de WICCAC considerem molt oportuna aquesta campanya, ja que els gags (Catalans anònims, Reunió de veïns, Nen traductor, Esportistes integrats, L’hora catalana i Posar-ho difícil) tenen com a objectiu desemmascarar certes situacions i actituds lingüístiques que adoptem els catalanoparlants davant de persones nouvingudes, per tal de posar-ne en evidència els estereotips i tòpics que encara són ben presents en la gestió de la llengua catalana, sobretot quan aquesta es du a terme amb un nouvingut com a interlocutor.

    Notícia a la pàgina web de la Plataforma per la Llengua (14-9-2010)
    Vídeos dels gags de la campanya

  • En sentit negatiu, destaquem que de les webs incorporades aquest mes al baròmetre no tenen versió en català, entre altres: Twitter i Natura Bissé.

Comentaris