10 anys amb la Viquipèdia

Compartiu


Text copiat de la nota de premsa a la Viquipèdia en català. Allà podeu trobar més enllaços i imatges.

El 15 de gener de 2001 nasqué la Viquipèdia i el 16 de març del mateix any ho féu la Viquipèdia en català. Ambdós projectes celebren deu anys d’existència l’any 2011. Amb motiu d’aquest desè aniversari, la Fundació Wikimedia ha engegat un projecte col·laboratiu de celebració arreu del món. A la Viquipèdia en català també volem celebrar el nostre aniversari.


Deu anys plens de reptes

L’obra de referència més gran a Internet celebra enguany el seu desè aniversari. Jimmy Wales va fundar la Viquipèdia, «l’enciclopèdia de contingut lliure que tothom pot millorar», el mes de gener de l’any 2001. El 2004 assolí un milió d’articles repartits en 100 idiomes diferents. Actualment la Viquipèdia supera dinou milions d’articles en 270 llengües amb l’objectiu de crear «un món en què cada persona del planeta tingui accés lliure a la suma de tot el saber de la humanitat».

L’any 2004, per tal de poder mantenir financerament els servidors on s’hostatja la Viquipèdia, Jimmy Wales va crear la Fundació Wikimedia. Aquesta Fundació es finança fonamentalment amb donacions i es dedica a donar suport a la comunitat d’autors de la Viquipèdia, però ni és propietària dels seus continguts ni interfereix pas en la seva línia editorial. Cada versió lingüística de la Viquipèdia l’organitza i la gestiona lliurement la seva comunitat d’autors.

Al llarg d’aquests 10 anys s’han anat creant associacions per donar suport als autors de la Viquipèdia i promocionar-la a nivell local. Algunes d’aquestes associacions tenen un contracte renovable anualment amb la Fundació que els permet anomenar-se “Local Chapters”.

La Viquipèdia en català, o Viquipèdia en valencià, fou la segona versió idiomàtica en comptar amb algun article (després de la versió anglesa) i la tercera en ser creada. En Jimmy Wles quan va anunciar la intenció de crear la Viqupèdia en altres llengües esmenta que estaria bé fer-ho en francès i alemany i diu que l’usuari Cdani s’havia oferit a no infringir-los el seu terrible anglès si feien la Viquipèdia en català. El primer article de la Viquipèdia en català (i el primer en una versió no anglesa) fou «àbac», creat el 17 de març del 2001 a les 01:41 UTC per Daniel José Queralto editant com usuari anònim 194.158.80.xxx amb rang IP a Andorra. Uns minuts despres continuar editant amb el compte d’Usuari Cdani. Al cap de dos anys es catalanitzà el nom «Wikipedia» com a «Viquipèdia»(i) i d’ençà no ha parat de créixer fins arribar, aquest 21 de desembre de 2010, a 300.000 articles, tot superant la versió en noruec i situant-se tretzena en nombre d’articles.

Segons les dades del passat mes de novembre, la Viquipèdia en català fou visitada 18,9 milions de vegades, és a dir una mitjana de set vegades per segon, cosa que representa un nou rècord històric. I els usuaris actius a la Viquipèdia en català ja som 1.730.

« Imagineu un món on tothom tingués lliure accés a tot el coneixement humà. Això és el que estem fent.  

—Jimmy Wales

Què ens espera pel 2011

Amb motiu del desè aniversari, la Fundació Wikimedia està coordinant un projecte (ten.wikipedia.org) per aglutinar totes les activitats que es faran arreu del món. De moment ja hi ha una seixantena d’esdeveniments programats a sis continents. El primer fou el 19 de desembre amb una viquitrobada i recaptació de fons a Londres.

A la Viquipèdia en català també celebrarem el nostre propi aniversari. Al llarg de la setmana del 16 de març es produiran diversos esdeveniments per celebrar aquesta efemèride, alguns encara per confirmar. De ben segur que els dies 17 i 18 de març es duran a terme xerrades i ponències. El dissabte dia 19 serà el dia més important pel que fa als actes: se celebrarà la Festa d’Edició Simultània, on des de diferents ubicacions dels Països Catalans (Escaldes-Engordany –on es va escriure el primer article i Capital de la Cultura Catalana 2011–, l’Alguer, Alacant, Maó, Fraga, etc.) s’intentarà arribar als 10.000 editors en un dia. Vegeu Viquipèdia:10 anys de la Viquipèdia.

Pel 2011 es preveuen alguns canvis a la Viquipèdia en català i el que més notaran els visitants serà un canvi de portada que abandonarà parcialment o total l’agrupament d’informació en pestanyes, característic de la nostra Viquipèdia.

La nostra Viquipèdia, líder en qualitat

Des de fa més d’un any (2 de gener de 2010), la Viquipèdia en català lidera la llista de 1000 articles que tota viquipèdia hauria de tenir. A gener del 2011, la Viquipèdia en català . és la primera d’aquesta llista amb 90,2 punts, davant de la Viquipèdia en anglès (a 3,7 punts) i la Viquipèdia en alemany (a 22 punts). D’aquests mil articles essencials elegits per Meta-Wiki, la Viquipèdia en català no en té cap d’absent ni cap esborrany i en té 823 que són considerats articles llargs. A més a més, 95 articles de la llista estan més desenvolupats a la Viquipèdia en català que en qualsevol altra edició (per exemple: Mamífer, Amèrica del Nord, Diego Velázquez, Ovella, Cristòfor Colom, Nombre, Voltaire, Escultura, Domesticació, Arc (arquitectura), Espècie amenaçada o Tim Berners-Lee).

La Viquipèdia en català ja compta amb 370 articles de qualitat i una vuitantena de bons, cosa que la situa a la desena posició pel que fa a articles de qualitat. Per a més informació podeu veure la llista dels articles de qualitat ordenada cronològicament.

Som conscients que les crítiques més ferotges a la Viquipèdia solen anar dirigides als articles de poca qualitat i que presenten errades. Per aquest motiu, com cada any, hem engegat la Gran Quinzena Anual de la Qualitat, que acabà el diumenge 2 de gener, per deixar de banda la creació frenètica d’articles i centrar-nos especialment en les tasques de manteniment. Aquesta quinzena ha acabat amb un balanç d’unes 4.000 millores als articles.

La Viquipèdia al carrer

Molts dels actes del 10è aniversari se celebraran amb el suport logístic de les associacions que donen suport a la Viquipèdia arreu del món. Els viquipedistes assistents a la trobada a la Biblioteca de Catalunya el 19 de juliol de 2008 van prendre la decisió, reiterada en les trobades anuals posteriors, de crear una associació pròpia i demanar el seu reconeixement com a capítol local. L’associació és una eina per sortir del ciberespai, trepitjar el carrer i promoure la Viquipèdia i els projectes germans entre la gent que no hi entraria per la xarxa. Amical Viquipèdia participa activament en l’organització de diferents actes en els territoris de parla catalana.

Els membres de l’associació són una combinació de viquipedistes, contribuents a altres projectes germans i gent que encara que no escriu però que ajuda activament els projectes des de l’associació.

Hi ha altres associacions que donen suport a la Viquipèdia en altres llengües i països, com per exemple Wikimedia França i Wikimedia Polònia. Aquestes associacions estan presents als respectius portals comunitaris de les viquipèdies en francès i en polonès. En el nostre cas la comunitat de viquipedistes en català durant el mes de abril de 2010 decidí “posar a la pàgina del portal comunitari de viquipèdia un espai amb dades de la associació, les activitats i un enllaç a la pàgina web”.

Les activitats que ha fet la associació fins ara per tal d’ajudar la Viquipèdia es poden llegir als seus informes periòdics. Fonamentalment, es posa en contacte amb entitats del món cultural perquè col·laborin amb la Viquipèdia, ja sigui alliberant continguts o fomentant la participació, facilita interlocutors pels mitjans de comunicació, fa cursets d’edició a la Viquipèdia i fomenta l’ús responsable de la Viquipèdia a les escoles.

La associació encara no té l’estatus de Local Chapter de la Wikimedia Foundation tot i que l’ha demanat des del mes d’agost del 2008. Els motius d’aquest endarreriment són que l’àmbit territorial de la associació no coincideix amb un únic estat i que s’encavalca amb el territori d’actuació de les associacions francesa i italiana. Tanmateix, les normes no estableixen explícitament que això fos un impediment. Als òrgans de la Wikimedia Foundation hi ha divisió d’opinions, per exemple, el fundador de la Viquipèdia, en Jimmy Wales ha expressat públicament el seu suport al reconeixement d’aquest Chapter igual com ho ha fet en altres casos similars, en canvi membres molt actius del Chapters Comitee, com per exemple Delphine Ménard, estan totalment en contra que hi hagi chapters que no coincideixin amb estats.

Aquesta situació perjudica en el sentit de no poder-se beneficiar de les facilitats que tenen els Local Chapters reconeguts per promoure els projectes com ara, per exemple, no poder compartir experiències a les reunions entre associacions de diferents països, finançar els projectes de promoció de la Viquipèdia amb part dels diners que donen els lectors. En qualsevol cas, des de la Wikimedia Foundation hi ha una clara voluntat de cooperar com més com fos possible mentre no s’aprova l’estatus de “Local Chapter”, i donen tot el suport personal que poden.

Campanya de donacions

A principis del mes de novembre començà la campanya anual de recaptació de fons per a mantenir lliure la Viquipèdia. Aquest 1 de gener es va arribar a la meta de setze milions de dòlars que s’havia proposat la Fundació Wikimedia gràcies a mig milió de donacions individuals, sent la campanya més reeixida de la història de la Fundació.

Els fons recaptats per aquesta campanya anual contribuiran als 20,4 milions de dòlars, pressupost de funcionament pel 2010–2011 de la Fundació, que cobreix les despeses de tecnologia per mantenir els llocs de Wikimedia en execució i disponible a les persones en tot el món, els programes per a facilitar l’ús de la Viquipèdia, i els programes per incentivar a participar i contribuir com a voluntaris.

Vídeo de celebració de l’aniversari del fundador Jimmy Wales

Feu clic a la icona de CC per accedir als subtítols


Comentaris